Projecte Pinçar-terecuperar plaça

El dissabte 20 d’octubre el Teatre Clavé inaugura el projecte PINÇAR-TE

EL PROJECTE | PINÇAR-TE és com es titula la instal•lació artística, interactiva i creativa formada per autòmats que tenen un element vehiculador en comú: l’aigua. Es tracta del primer resultat de la beca Rosa Maria Viñas del Teatre Clavé.

“De tant en tant, deixa que se te’n vagi la pinça” | L’objectiu principal és que l’infant pugui crear, divertir-se, il•lusionar-se i somiar amb la transformació de diversos objectes molt quotidians. Es tracta de crear un espai obert d’imaginació i que els infants interactuïn entre ells.

“De la mateixa manera que passa amb el jocs tradicionals, podem dir que es necessita molt poc per fer dels espais púbilics un lloc de trobada espontani on els nens i nenes puguin projectar lliurement els seus jocs i experimentar, transformar, destruir, construir o simplement tombar-se i conversar”

Aquest any 2018 el Teatre Clavé ha pogut fer realitat el primer projecte de la beca Rosa Maia Viñas. El projecte es denomina PINÇAR-TE i té l’objectiu de recuperar la plaça com a espai de joc, i a la vegada, com a zona de socialització arribant als diversos indrets de la vila.

La inauguració del projecte format per autòmats serà el dissabte 20 d’octubre a les 17h a la Plaça Miquel Martí i Pol del Teatre Clavé. Una vegada s’hagi dut a terme l’acte, els nens i nenes podran gaudir-ne i recrear-se amb l’ajuda dels dinamitzadors artístics que hi haurà a la plaça.

PINÇAR-TE consisteix en un conjunt d’autòmats de fusta que s’uneixen entre si a través de l’aigua. Concretament, es tracta de 3 autòmats que a través dels engranatges permeten a l’usuari moure la figura. Un dels autòmats és el de l’ocell que a través del suport de la pinça i el mecanisme es mouen les seves ales. Un altre, és el de la silueta en forma de persona activa que mitjançant un seguit d’engranatges s’aconsegueix un moviment rotatori dels diferents elements. El tercer autòmat és el d’un ocell que quan l’usuari gira la manibela, aquest s’inclina i pica el terra del poblat.

El projecte PINÇAR-TE compta amb la participació dels alumnes de 3r d’Educació Secundària Obligatòria de l’Institut Tordària del curs 2017/18 juntament l’equip de professionals del centre educatiu i del Teatre Clavé, que durant el curs passat van realitzar un projecte denominat “Museu dels autòmats”. Aquesta proposta educativa consistia a conèixer de primera mà el funcionament d’engranatges i mecanismes necessaris que conformen un autòmat, per posteriorment, crear-ne diferents models i configurar un museu.
A partir d’aquest projecte, el Teatre Clavé ha sumat esforços amb l’Institut Tordària per convertir aquests autòmats en una realitat. En aquest sentit, s’ha realitzat un procés de selecció de tres maquetes que complien diversos criteris: artístics, creatius, pràctics, realitzables i econòmicament sostenibles. Totes elles tenien, com a punt d’unió i nexe, un element vehiculador: l’aigua.
També, ha comptat amb l’ajuda tècnica de l’arquitecte Quim Caballé i d’en José Espinosa, treballador de la brigada municipal de l’Ajuntament de Tordera.

PINÇAR-TE compta amb el suport econòmic d’Aqualia, empresa que gestiona el servei municipal d’aigua a Tordera. L’objectiu principal és que a través d’aquesta proposta conjunta de treball artístic i cultural, es promogui la recuperació de l’espai públic com a espai per als infants, per al joc lliure i creatiu, incloent l’aigua com a element de reclam i com a element a través del qual conscienciar de la seva importància.


CONTACTE
TEATRE CLAVÉ Plaça de Miquel Martí i Pol s/n 08490 Tordera Tel. 93 765 05 72 clave@teatreclave.cat Política de privacitat
Facebook Youtube Twitter Issuu RSS